Dagens hoppekåring, systemet og bedømmelserne

Dagens hoppekåring, systemet og bedømmelserne

Er rideprøve for tre-års hopper en god idé..?

Mange vil nok sige, at skulle til et “stort” stævne og endda rides af fremmed rytter, er noget af en opgave for de fleste heste, når de kun er tre år. Og rigtig mange vil nok også sige, det er alt for meget at skulle bede en tre-års hest om.

Og det store spørgsmål jeg bliver stillet rigtig tit, er hvor meget skal de være redet for at være klar..?

Det er for mig næsten en umulig opgave at svare på, da jeg synes det er EKSTREMT individuelt, men jeg vil alligevel give det et forsøg.

Som udgangpunkt vil jeg sige at jeg vil ikke have de er redet meget mere end 2-3 måneder inden saddelkåringen. Selv om jeg selvfølgelig rigtig gerne vil have de klarer det godt, så synes jeg det er rigtig vigtig at huske, at de kun er babyer og slet ikke er færdigudviklede endnu. De skulle meget gerne holde i mange år efterfølgende.

Jeg mener også at hvis jeg har lagt den rigtige uddannelse i dem burde det være nok. Ikke at jeg siger “mine” heste altid går snorlige med skyklapper på til kåring. Tværtimod så har jeg tit heste med som har noget svært ved at administrere det hele, og de kan endda ofte blive meget vilde.

Efter min erfaring er dette dog ikke et spørgsmål om at de skulle være redet længere tid, eller at de er dumme. For mig er det blot et tegn på, at de er heste med den helt rigtige nerve for topsport! Ofte er de også utroligt sensitive og meget udadreagerende som unge. Hvis de er helt bovlamme som tre-års har de sjældent nok gear til topsport efter min mening. 😉 (der findes selvfølgelig undtagelser…)

Foto: Lonnie Nordstedt, photo by Nordstedt

Hvorfor så alligevel tage de unge hopper til kåring allerede som treårs?

For mig er det en super måde at give dem en start på deres stævnekarriere. Derudover skal den jo også kåres, hvis hoppen skal indgå i avlsprogrammet som ung.

Men gør de så det rigtige i Dansk Varmblod for at teste og bedømme vores hopper optimalt? Det synes jeg!

Jeg mener helt klart vores testsystem i Dansk Varmblod fungerer rigtig godt.

Jeg var til kåring i dag med to unge damer, der begge var meget oppe at køre. Den ene har endda været til 2-års skuet, men det tror jeg den havde glemt alt om… Ligeså søde og nemme de har været derhjemme, ligeså vilde var de at have med i dag.

Allerede på fastbund kunne jeg fornemme de var meget oppe at køre, så vi blev enige om at sadle dem op i god tid og trække dem lidt længere end normalt, for at forhåbentlig få dem til at slappe af. Det viste sig og være den helt rigtige beslutning!


Foto: Lonnie Nordstedt, photo by Nordstedt

 

Den ene hoppe var super sød inde på banen, men var blevet lidt træt. Så hun manglede noget bæring og trykkede sig noget i skridten. Det koster selvfølgelig. Alligevel var jeg meget glad og tilfreds. Hun blev fint kåret i RDH og fik en super oplevelse på banen, både med mig og testrytter, samt masser af rosende ord med på vejen.

Hoppe nr. 2 var stik modsat! Selv om vi var ude i god tid og tog det hele meget stille og roligt, var hun helt fyr og flamme. Heldigvis er både jeg og min groom Kim rimelig trænede i at håndtere de friske heste, så jeg blev smidt op i farten og afsted det gik.

Da vi så kom ind på banen var hun bestemt heller ikke meget for at gå rundt lige til at starte med, men efter et par omgange faldt hun til ro og gik som en drøm.

 

Bedømmelsesmetoden

Her kommer jeg så til hvorfor jeg var så glad for begge mine bedømmelser i dag – og hvorfor jeg synes godt om DVs testsystem af hopperne.

Jeg synes altid dommerne giver os god tid til at få hestene til at falde til ro inde på banen, og ikke mindst så synes jeg vi er meget heldige at have så dygtige testryttere, som har meget erfaring i at ride unge heste. De lader sig afskrække af at hestene er lidt friske. Begge vores hopper fik en super oplevelse, og det er klart det vigtigste af alt!

Så er det selvfølgelig lidt ekstra sjovt at Atterupgaards Lady Hamilton e. Dante Weltino/Stedinger gik på fløjen med en helt fantastisk rideprøve! 8 på skridt, 9 på trav, galop og ridelighed og 9.5 på kapacitet! Jeg glæder mig helt vildt til at vise hende frem igen til eliteskuet!

Kæmpe tillykke med det til avler Atterupgaard og ejer Charlotte Hamilton – hun er i mine øjne en hel verdensstjerne!

Foto: Lonnie Nordstedt, photo by Nordstedt

Det var så lidt af mine tanker og holdninger til kåringssystemet i DV.

Hvad er dine?

Rider du mere  eller mindre på din 3-års og er det for meget at stille sin 3-års til rideprøve?

Let me know your thoughts!